Japnban is szeretnek fesztivlokat tartani, szokott is lenni minden hnapban legalbb egy. Ilyenkor ez egyik legfbb tevkenysg a falatozs. Nhny olyan receptet rok most, amit ilyenkor szoktak kszteni.
Kis bambusz nyrsakra hzott szsszal bekent csirke, vagy egyb falatok.
Elszr elksztjk a szszt. 2,5 dl rizsbort felforralunk, beletesznk 4-5 ek cukrot. Ha felolddott hozztesznk 1,5 dl szjaszszt. Lass tzn addig fzzk, mg fele mennyisg marad. Ha nem elg sr lehet bele kemnytt tenni.
Elksztjk a kis nyrsakat. Ezek kszlhetnek csirkemellbl, prhagymbl, mjbl. A falatok legfeljebb 3x3x1 cm-esek legyenek. Parzs fltt (vagy grillstben) flig megstjk, utna a szszba mrtogatva folytatjuk a stst. Ha ksz meg lehet szrni sansho-val (vagy csps paprikval).
[Yakitori] [Yakisoba]
Ez tulajdonkpp kposzts tszta.
1 csomag tojsos knai tszta, 20 dkg nagyobbra vgott kposzta, 10 dkg cskokra vgott srgarpa, 10 dkg vkony kis lapokra vgott sertscomb (vagy ms hs, esetleg sonka), 1dl hsl, 2ek szjaszsz, 2 ek osztriga szsz, 2 kk Worcestershire szsz, 1 kk cukor, bors
A tsztt megfzzk. A hst, a rpt s a kposztt kevs olajon egy nagyobb serpenyben flig puhra stjk. (A japn fesztivlon nagy vaslapon csinljk.) Hozztesszk a leszrt tsztt s mg kb. 10 percig stjk folyton forgatva, kzben hozztesszk a szsz alapanyagait, de a csirkelt csak aprnknt adagoljuk, ha mr az elz adag elftt. L nem llhat az aljn.
Tlalskor adnak hozz egy klnleges mdon savanytott gymbrt is. Ezt itthon nem lehet ellltani, de lehet kapni (Rkczi tr). Stt rzsaszn, majdnem piros kis plcikk, lben.
Ez viszont kposzts palacsinta.
25 dkg liszt, 1 cs stpor, 2 dl dashi, 2 nagy levl fiatal kposztbl, 1 tojs, s, 10 dkg darlt serts (a hs helyett minden elkpzeltet finomsgot lehet bele tenni: rk, tintahal, csirke, stb. s nem csak darlva, hanem szeletelve is j, ilyenkor kicsit el kell stni.)
A lisztet, stport, st sszekeverjk a dashival s simra keverjk, srbb palacsintatszta llagra, kb. 30 percig llni hagyjuk. Utna beletesszk a meggyalult kposztt, tojst, hst. Egy adag keverkbl 2cm vastagsg palacsintt stnk egy serpenyben (vagy nagy vaslapon, ha van otthon), mindkt oldalt megstjk. Ha nem kevertk bele a hst, akkor elszr flig megstjk a nagyon vkony szelet hst s rntjk a tbbit, gy rragad a palacsinta aljra. Nem szabad tlstni, inkbb kicsit krmes maradjon a belseje.
Tlalskor megkenjk a kvetkez szsszal s megszrjuk Kastuobival (a faforgcsszer hal), felaprtott norival s tehetnk r majonzt is. Mell pedig az elbb emltett gymbr val.
A szsz: 1 dl ketchup, 3 ek mustr, 2 ek szjaszsz, 2 ek Worcestershire szsz
A fesztivlokon npszer mg a palacsintatsztban slt polip kis gombc alakban a fenti mdon tlalva, a roston slt tintahal s ha mr hideg van a korbban rt tszts levesek, na s persze a sr.
[Okonomiyaki] [Mochi] |